Schoenen kopen

November 2012, ik loop op een paar enkellaarsjes van twee maanden oud, gekocht bij de S.capino. Ze zijn al lelijk, en beginnen stuk te gaan. Dat moet anders, besluit ik, ik ga betere schoenen kopen waar ik lang mee kan doen.

Weet je, ik was tiener en begin twintiger wat ‘verwend’ wat schoenen betreft. Als alternatief tiepje liep ik vanaf mijn veertiende op Dr. Martens. Voor toen 210 gulden (nog geen honderd euro) kocht mijn moeder een zwart paar, waar ik drie jaar lang bijna dag en nacht op liep, ‘s zomers afgewisseld met goedkope flipflop-slippers als mijn vader vond dat het echt te heet was voor die lompe, zwarte schoenen en ik ze niet aan mocht. Daarna kwam een paar donkerblauwe op mijn zestiende, die pas weer vervangen werden toen ik 19 was en voor de bruiloft van mijn gelukkig erg stoere oud-metaalhoofdige oom nieuw schoeisel nodig had. Zelfs voor zijn bruiloft waren werkelijk afgetrapte Docs te erg. In die tijd waren dat dan ook echt mijn enige winterschoenen, en überhaupt bijna mijn enige schoenen, van een schoenentik had ik toen niet zo veel last als nu. Weer drie jaar later kwam er weer een nieuw paar, en met dat ik wat meer af ging wisselen tijdens mijn professionele leven heb ik daar zo’n zes jaar mee gedaan tot ik besloot dat ze echt niet meer konden. Iets met scheuren in het leer en zo.

Achteraf kocht ik Dr. Martens altijd een maat te groot, maar met mijn suffe hoofd kocht ik mijn laatste paar in mijn ‘echte’ maat, en ik kreeg ze werkelijk niet ingelopen. Na een paar jaar proberen zijn ze marktplaats op gegaan in de zomer van 2012. Voor mijn stage had ik toch ook nette schoenen nodig, en voor hetzelfde geld wat ik op marktplaats voor mijn Docs kreeg, kocht ik een paar enkellaarsjes bij die ene goedkope schoenenwinkel. Na twee maanden kreeg ik daar spijt van, en ging ik het anders doen. Een schoenenzaak bij ons in de stad ging weg, en verkocht schoenen twee paar voor de prijs van één. Dat was mooi, daar kon ik dus goede schoenen kopen die ik, zo dacht ik, met oplappen zeker net zo lang kon dragen als mijn Docs. Toch?

Ondanks afwisselen viel dat een beetje tegen. Het ene paar is nog erg mooi, maar heeft een hakje, en is dus niet helemaal geschikt om lekker mee te wandelen, post te bezorgen, door plassen te banjeren. Het andere paar ging ik ook met beleid mee om, want ik wilde er immers lang mee doen! Ik wisselde ze dus ook af met die schoenen die ik voor een paar euro bij de kringloop kocht, en mijn sportschoenen.

Ook die schoentjes van een paar euro bij de kringloop vandaan doen het nog, al zijn ze niet zo mooi nieuw meer om te zien, maar het zijn lage schoenen. Ze zitten lekker, maar ik mis de steun om mijn toch niet zo heel stevige enkels. Hetzelfde geldt voor mijn sportschoenen. Ze zitten heerlijk, en zijn wat vaal, maar nog hardstikke goed. Maar afgelopen november, na een jaar, met alleen in de wintermaanden met afwisselen gebruiken, waren ze al kapot. Niet getreurd, deze schoenen waren het waard om mee naar de schoenmaker te gaan, want het waren Goede, Dure Schoenen.

Het duurde even voor we de schoenmaker gevonden hadden, en voor ik op een andere dag dan maandag (dan zijn ze dicht) daar in de buurt was én aan de Goede, Dure Schoenen gedacht had. Vanmiddag stond ik daar, bij de schoenmaker. Helaas mevrouw, die schoen is aan de onderkant zo kapot, daar is niets meer aan te doen.

Precies een jaar, deed ik met een paar schoenen die net zo duur waren als een paar dr. Martens als ik die korting niet had gehad, en ze zijn onherstelbaar, kunnen de afvalbak in. Het leer ziet er nog mooi uit, maar de onderkant kan niet meer. In tegenstelling tot wat ik gewend ben, doorlopen, maakt niet uit hoe, en na járen pas door de zool heen zakken.

Volgend jaar worden het lekker weer Dr. Martens, een maat groter dan ik normaal heb, zodat ik ze redelijk in kan lopen.

4 thoughts on “Schoenen kopen

  1. Blijft lastig schoenen kopen. Ik heb maat 41 met pijn (dus 41,5 of soms 42) Ik koop ook vaak de verkeerde schoenen/laarzen en dan zeker 3-4 keer terug naar de winkel. Een merk zit altijd prima cla rks maar die zijn dan wel weer duur. Het wordt nog wat met die voeten van me, b irkenstock slippers zitten prima maar daar heb je in de winter niets aan. Legerkisten is niet charmant….. dus af en toe schoenenmetpijnaanjevoeten en soms niet. We kunnen elkaar de hand schudden…….

    • Ja, bij mij zitten b.irkenstocks ook prima. De goedkopere variant dan weer niet, want die zijn smaller, en ik heb brede voeten.
      Tja, en soms boeit charmant of niet mij dus echt niet he. Ik draag graag mooie schoenen, maar liever niet met pijn ;-)

  2. Ik heb maat 44, dus schoenen kopen is voor mij ook een crime.
    Ik liep altijd lekker op Wolky’s, maar die maken ze niet meer in mijn maat, dus op zoek naar een alternatief, ik heb het nog niet gevonden. Ik heb wel één paar schoen die heel lekker lopen, dat zijn halfhoge suède laarsjes in sneaker uitvoering. Maar als het hard regent durf ik ze niet aan, bang om de suède te verpesten ondanks inspuiten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s